Pages

18 December 2010

[khutbah jumaat]Masjid Kampung Tunku, 17Dec/2010

-hari ini 11Muharram1432.

-bulan Muharram adalah bulan di dalamnya Allah jadikan langit dan bumi dan antara bulan-bulan suci(haram)
"Sesungguhnya jumlah bulan menurut Allah ialah dua belas bulan, (sebagaimana) dalam ketetapan Allah pada waktu Dia menciptakan langit dan bumi, di antaranya ada empat bulan haram...."(atTaubah,9:36)

-semasa di Madinah, dialog Yahudi dan Nabi SAW
yahudi:Nabi Musa berpuasa pada 10Muharram kerana diselamatkan oelh Allah dari firaun(peristiwa Laut Merah).
Nabi SAW:kami(aku sebagai nabi) adalah lebih berhak dari kamu -kalau Musa masih hidup dia akan ikut aku dan syariatku.

-9,10,11hb Muharram; puasa supaya lain dari yahudi -digalakkan berpuasa, bagi makan fakir miskin(asal usul bubur asyura)

-golongan bidaah: Asyuura=bidaah.

-Shiah; sambut Asyura dengan perarakan, seksa diri, sebat badan sendiri sehingga ada yang mati.kononnya meratapi kematian Husin bin Ali(dibunuh -syahid- oleh tentera Zaid)
"Bukan dari golongan kami orang yang menyambut Asyuura XXXX OOOO XXXX OOOO"(HR Bukhari)

-Hari Asyuura; 7langit&bumi dijadikan, Adam diciptakan, Lauh Mahfuz diciptakan, Nabi Ibrahim lahir, Ismail dikorbankan, Firaun tenggelam, Nabi Isa as lahir, saidina Husin dibunuh, hari kiamat(????!)

03 December 2010

Luahan seorang aku(その2)

Salam,

sambutan Awal Muharam
no.1, maaf kalau aku kurang ilmu tentang penyambutan hari Maal Hijrah dari sudut sirah.
post ini bukan nak menunjukkan rasa tak suka jauh sekali mengkeji sambutan pada hari Satu Muharam.

pada hari ini (atas beberapa pendapat) bermula lah kalendar umat Islam yang mengikut peredaran bulan.
dan pada hari ini juga (atas beberapa pendapat juga, lainnya kata pada 2rabi'ul awwal) adalah hari yang besar bagi umat Islam kerana Nabi Muhammad SAW melakukan hijrah besar-besaran bersama para mukmin dari bumi Mekah ke MadinatulMunawwarah.
dan pada titik ini, berlaku perubahan yang amat hebat dalam sejarah apabila Daulah Islamiyah mula terbentuk dengan rahmat Allah 'Azzawajalla.alhamdulillah.

tapi bukan sirah atau kronologi yang ingin aku suarakan di sini kerana memang maklumnya diri aku ini amatlah lemah dalam subjek sejarah.
sebaliknya aku ingin menyuarakan tentang penyambutannya.
sekadar hiasan
'sunnah atau bidaah?' aku taknak bincangkan.
yang penting seperti semua kita sedia maklum, eid(perayaan/sambutan/hari mulia) untuk orang Islam ini ada TIGA(3) SAHAJA; hari Jumaat(mingguan), Eidul Fitr dan Eidul Adha(tahunan).

kononnya memang baik sebab ada ceramah sana sini mengingatkan kita kepada hijrah Muhammad SAW.dan ada macam-macam program 'keagamaan'(dalam sistem sekular negara SatuMalayMuslim) yang boleh memberi banyak manfaat kepada pendengar atau peserta.

tetapi pokok persoalannya adalah;
1.siapa yang mulakan sambutan 'tahun baru'?Muslim?Kristian?Buddha?anda??
1.anda inginkan kemajuan insaniah atau memajukan ummah(khasnya umat Islam) hasil usaha yang bukan dari contoh Muhammad SAW?
1.mengapa tarbiyah anda bermusim??nak tunggu sambutan baru nak menuntut ilmu?baru nak berubah?bila pula musim penyampaian(dakwah/amar ma'ruf nahi mungkar) ilmu daripada anda??
1.mengapa pengamalan anda bermusim??mengapa usaha anda untuk mendapatkan syurga Allah itu, hanya bermusim??
(sengaja semuanya ditulis sebagai no.1, kerana semuanya aku anggap penting!)
sekadar hiasan
istiqamahlah, kerana Allah kan suka istiqamah kita dalam mengingatiNya.
lakukanlah muhasabah setiap hari, setiap malam.
ciptalah azam baru setiap hari untuk memajukan diri dalam mengejar Allah, kerana mati itu sifatnya tiba-tiba.bukan sejurus selepas awal Muharam.
menuntut ilmu(ceramah,pengetahuan tentang sirah) dan menyampaikan itu kewajiban tiap-tiap hari.bukannya menjelang hari perayaan yang direka-reka.

apa pun, saya harap/doakan yang usaha kita pada titik ini akan dikekalkan untuk dilakukan setiap hari, dan bukan bermusim.

apa kata kita berbalik kepada Quran dan Sunnah?apa kata kita baca doa-doa yang diajar nabi SAW pada setiap hari pagi dan petang,bukan sekadar awal dan akhir tahun!tetapi doa kita dipanjatkan pada setiap awal dan akhir hari!

wallahua'lam.

02 December 2010

khutbah jumaat

salam,
insyaAllah mulai hari ini, aku nk share apa yang aku dapat semasa khutbah jumaat.
jikalau ada kesilapan, tolong betulkan.
jikalau ada isi tertinggal di awal, di pertengahan mahupun di akhiran, tolong tambahkan atau abaikan saja.itu mungkin kerana saya tersampai lewat, tertidur, mahupun terk*ntut.

※ ※ ※ ※

[khutbah jumaat]Masjid Kampung Tunku, 03/Dec/2010

-kepentingan tentang pembinaan masyarakat mithali.

-perlu berubah, bermula dari diri."Sesungguhnya Allah tidak mengubah keadaan sesuatu kaum sehingga mereka mengubah keadaan yang ada pada diri mereka sendiri."(arRa'd,13:11)

-langkah-langkah untuk membina masyarakat mithali;

3.memperkasa tarbiyah untuk anak-anak mengikut Islam.kala ni ramai ibu bapa lalai, tidak peduli tentang ini.
"Ya Tuhanku, jadikanlah aku dan anak cucuku orang-orang yang tetap mendirikan salat, ya Tuhan kami, perkenankanlah doaku."(Ibrahim,14:40)


4.mendirikan dan memelihara solat.
dari Abu Hurairah, (lebih kurang)"amalan pertama yang dihisab adalah solat.kalau baik, maka termasuk dalam golongan yang menang dan berjaya...."


5.menjana perpaduan berdasarkan taqwa.
"Dan berpeganglah kamu semuanya kepada tali (agama) Allah, dan janganlah kamu bercerai berai, dan ingatlah akan nikmat Allah kepadamu ketika kamu dahulu (masa Jahiliah) bermusuh musuhan, maka Allah mempersatukan hatimu, lalu menjadilah kamu karena nikmat Allah orang-orang yang bersaudara; dan kamu telah berada di tepi jurang neraka, lalu Allah menyelamatkan kamu daripadanya. Demikianlah Allah menerangkan ayat-ayat-Nya kepadamu, agar kamu mendapat petunjuk."(Ali Imran,3:103)


6.menegakkan hukum-hukum Allah.zaman kini, tak patuh -terjadi gejala sosial, buang anak dan lain-lain.
"dan hendaklah kamu memutuskan perkara di antara mereka menurut apa yang diturunkan Allah, dan janganlah kamu mengikuti hawa nafsu mereka. Dan berhati-hatilah kamu terhadap mereka, supaya mereka tidak memalingkan kamu dari sebahagian apa yang telah diturunkan Allah kepadamu. Jika mereka berpaling (dari hukum yang telah diturunkan Allah), maka ketahuilah bahwa sesungguhnya Allah menghendaki akan menimpakan musibah kepada mereka disebabkan sebahagian dosa-dosa mereka. Dan sesungguhnya kebanyakan manusia adalah orang-orang yang fasik."(alMaidah,5:49)


-pokoknya, tegakkan Islam dalam rumah tangga, dalam kehidupan seharian.
"(Dan ingatlah) akan hari (ketika) Kami, bangkitkan pada tiap-tiap umat seorang saksi atas mereka dari mereka sendiri, dan Kami datangkan kamu (Muhammad) menjadi saksi atas seluruh umat manusia. Dan Kami turunkan kepadamu Al Kitab (Al Qur'an) untuk menjelaskan segala sesuatu dan petunjuk serta rahmat dan kabar gembira bagi orang-orang yang berserah diri."(anNahl,18:89)

WA

28 November 2010

Luahan seorang aku(その1)

Assalamualaikum WBT
aku tuliskan post ini bukan untuk mempersoalkan qada' dan qadar Allah 'Azzawajalla.

saat ini, aku cuma ingin melontarkan sedikit pandangan dan rasa hati bagi sekadar renungan kita bersama.

secularism -cinta jahiliyyah
"Maka rasailah olehmu (siksa ini) disebabkan kamu melupakan akan pertemuan dengan harimu ini (Hari Kiamat); sesungguhnya Kami telah melupakan kamu (pula) dan rasakanlah siksa yang kekal, disebabkan apa yang selalu kamu kerjakan."(32:14)
pernahkah kita lupakan Allah?
untuk bermuhasabah siapa kita di sisi Allah, nilailah Allah di sisi kita.
adakah Allah seringkali Tuhan sepanjang masa?atau sekadar dikala duka?

kita solat, kita puasa, kita berhariraya, nama kita nama Islam, Allah tuhan kita, Muhammad nabi kita.
tapi syariat Allah bukan ikutan!Sunnah nabi bukan amalan!Islam jadi sampingan!hariraya jadi medan bukan mahram bersentuhan!ibadah jadi adat kehidupan!
ini namanya sekularisma!
ya, bila mana Islam itu bukan lagi 'The way of life', kita tidak bertuhankan Allah sekalian alam, tapi kita bertuhankan nafsu atau 'idola-idola' lain.mungkin Islam di bibir kita(kerana takutkan title murtad di 'negara Islam'), tapi bukan di hati, jauh sekali untuk beramal.
syahadah bukan mainan.amalkanlah syahadah itu.hiduplah dengan syahadah.bukan asyik bercita-cita mengucap sebelum mati!
adakah semua para sahabat malah nabi SAW sendiri pergi dengan syahadah?tak perlu, kerana kehidupan mereka sendiri dengan syahadah!
sekadar hiasan
oleh itu lupakanlah Allah, maka kelak Allah akan lupakan kita.
cintailah jahiliyyah.lupakan pengorbanan nabi SAW dan sahabat-sahabatnya.
lupakan bagaimana dakwah mereka yang berbau hanyir dengan darah sehingga kita bisa nikmati nikmat terbesar Allah pada hari ini.
pakailah seperti mana idolamu pakai.
nyanyilah lagu-lagu yang didendangkan oleh idolamu.
tontonlah rancangan yang mendekatkan lagi dirimu dengan diri idola-idolamu itu.
lakukanlah aktiviti-aktiviti yang idola-idola mu selalu lakukan.
bukalah aurat.dedahlah sana sini.
teruskan hidupanmu di mana solat itu aktiviti paling akhir untuk diutamakan.
sekadar hiasan
hiburan adalah no.1!!
habiskan masa mu dengan hiburan.
hiburan hiburan hiburan hiburan hiburan hiburan.
lupakan tugas khalifah; mengajak kebaikan, mencegah kemungkaran.
tinggalkan warisan nabi dan para sahabat.tinggalkan dakwah.
bukankah kita tidak mampu berdakwah kerana kejahilan kita?
bukankah dakwah itu kerja ustaz-ustaz?kerja para mufti?
selamatlah kita kerana semua dosa kita nanti bakal ditanggung oleh pemimpin kita.
yea yea yea.berhibur lah sampai masuk liang kubur.
doa kita untuk syurga Allah yang disertakan dengan melupakanNya itu kan bakal menyelamatkan kita nanti.
bergembiralah!usia masih muda!manusia kan mati ketika usia tua!

buatlah apa yang kalian inginkan.
kerana "..dan barang siapa yang tidak bersyukur, maka sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Terpuji."(31:12)
ya, Allah tidak rugi walau sedikit pun.

wallahu'alam.

13 September 2010

ada apa dengan Eid ul-Fitr?

sebelum eid..
diawalnya..
aku lihat umat ini berbondong2 ke tempat sujud, menghidupkan Ramadhan kata mereka..
aku lihat umat ini sibuk menjadi peniaga.kononnya bulan ini bulan 'makan'.jadi amat beruntung kalau meniaga!
aku lihat umat ini menyediakan juadah berbuka banyak melampau2.
aku lihat umat ini tidak lagi menjadikan sunnah bangun sahur sebagai ikutan, sebaliknya 'sahur awal' atau pada aku mereka supper, bukan bersahur.
aku lihat umat ini berpuasa di siang hari tetapi makan berkati2 di malam hari.
aku lihat umat ini berjemaah subuh di surau dan masjid, jarang berlaku kalau di luar bulan ini.
aku lihat umat ini berkejaran membeli kain, menempah baju sempena eid nanti.
aku lihat quran di musolla-musolla, di masjid-masjid hampir semua digunakan khasnya pada malam selepas terawikh, bertadarus mengejar khatam kata mereka.
aku lihat sunnah nabi SAW diabaikan dalam solat sunat 'panjang' di malam hari.
diakhirnya..
aku lihat surau-surau, masjid-masjid semakin kurang jemaahnya berbanding awal bulan ini.
aku lihat suasana di tempat membeli belah semakin sibuk.
aku lihat umat ini sudah bersedia dengan mercun di tangan menjelang malam.
aku lihat umat ini sibuk berbicara tentang persiapan untuk malam raya.
aku lihat gerai-gerai lemang semakin bertebaran.
aku lihat tiket-tiket bas, keretapi, kapal terbang fully booked.
aku lihat peniaga mengadakan sale untuk menghabiskan stock masing-masing untuk keluar dari bulan mulia ini.
aku lihat umat ini ada yang sibuk mengejar Lailatul Qadr, alhamdulillah.
aku lihat umat ini melepak di malam-malam akhir Ramadhan.
Hari Eid ul-Fitr,
aku lihat umat ini gembira dengan pemergian Ramadhan.
aku lihat umat ini bersorak "esok raya!!" seolah-olah baru merdeka dari belenggu puasa!
aku lihat umat ini menggayakan baju-baju serba baru.
aku lihat umat ini berbondong-bondong ke surau, masjid berdekatan untuk mengerjakan amalan solat sunat eid.
aku lihat umat ini saling memohon maaf antara satu sama lain.
aku lihat umat ini mengalirkan air mata kerana kemaafan yang jarang diungkapkan, kerana gembira dosa-dosa selama ini akhirnya dimaafkan.
aku lihat umat ini berbondong-bondong menziarahi antara satu sama lain.
aku lihat umat ini saling bertanyakan tentang mercun siapa yang lebih kuat pada malam eid.
aku lihat umat ini melanggar larangan mengumpat.bukankah ini larangan Allah direct dari al-Quran?
aku lihat umat ini mengadakan upacara agama yang bukan diajar oleh nabi kita Muhammad SAW.
aku lihat umat ini kebanyakannya tidak mengikut sunnah Muhammad SAW tetapi semata-mata adat kemelayuan!!


Mengapa kita tidak bertanyakan bagaimana ibadah kita di bulan tarbiah ini?
Mengapa kita tidak berusaha untuk istiqamah di luar Ramadhan? Adakah diri kita melangkah ke Ramadhan dengan niat istiqamah selepasnya atau tidak?
Mengapa 'RAYA' menjadi tujuan utama kita di bulan Ramadhan?
Mengapa kita sibuk dan leka berhibur tetapi tidak beridabah? Bukankah tujuan kita adalah Allah, mengejar syurgaNya?
Mengapa kita leka dengan hiburan berunsur duniawi tetapi JAHIL dengan hiburan ukhrawi?
Mengapa kita sibuk mengerjakan yang sunat di bulan Ramadhan sehingga kabur pandangan kita tentang hak-hak yang wajib ditunaikan sebagai seorang muslim?
Mengapa kita sibukkan hari raya ini dengan ibadah-ibadah bukan sunnah?
Mengapa kita sibuk bincang perihal orang-orang yang kita benci tetapi kita lupa untuk menceritakan perihal sahabat-sahabat kepada insan yang paling kita sayang(Muhammad SAW)?
ADAKAH KITA INI HAMBA RAMADHAN ATAU HAMBA ALLAH SWT??
"Jadilah hamba Allah dan bukannya hamba Ramadhan." -Syeikh Dr. Yusuf al-Qardhawi

05 August 2010

jualan hebat GRAND SALE!!!!!

alamak!..ade J-Card day la hari ni...uish...ni kena bangun pagi ni...kalau tak orang ramai...nanti barang yang best pun habis...pamphlet Jusco dibelek...target ape yang mahu....hati tak sabar-sabar menunggu hari...


Sekadar hiasan

pada hari berkenaan...

sesak....parking penuh!..jalan masuk keluar jam!....orang berebut-rebut bila tengok baju diskaun 70%...anak-anak kecil berteriakan kepanasan.....food court juga tak kurang sesaknya...setelah penat bershopping...perlula menjamu selera...perut perlu diisi supaya shopping dapat disambung semula...!

petangnya...

penatnyer....banyaknya diborong...almaklumla hari raya bakal menjelma....langsir baru...kusyen baru...baju anak sedozen...baju sendiri 2 dozen...uish..puas hati....cumanya...bila tiba di rumah...terasa sedikit penyesalan...duit di poket kekeringan....benda yang dibeli sebenarnya bukanlah keperluan tapi lebih kepada nafsu kerana harga murah ditawarkan....

namun.....nak ke tahu promosi yang tiada tolok bandingan...?....tanpa sebarang penyesalan...?kegembiraan berpanjangan dan berkekalan...?...nak ke..? nak tak...? kuat sikit!!? oooo nakkkkkkkkkkkkk.....(macam selalu tanye khaulah nak susu ke tak...hehehe)

iaitu promosi bulan Ramadhan bulan keberkatan....pahala yang diberi berganda-ganda....syaitan dibelenggu pula....kalau dapat pulak lailatul qadar lagi la...memang macam menang lottery!...seribu bulan tau....kalau hidup 50 tahun pun baru dapat 600 bulan....sampaikan ibadah puasa...Allah nak reward sendiri...kira macam sultan bagi anugerah kat kita kat dunia...tak teruja ke...?...dan tatau nak jumpe next sale (next Ramadhan) kesampain ke tak....eish...takkan tak nak kot...??!!!.........

jums sama-sama tingkatkan amal untuk Ramadhan yang bakal menjelang...isikan hari-hari dengan;
_1 solat-solat sunat...(terawih, dhuha, witr, rawatib, tahajjud)...
_2 tilawah dan tadabbur...(kalau sudah sehari satu page...cuba tingkatkan sehari 2 page pula! :))...
_3 zikir harian...(zikir time lapang...banyak je yang dianjurkan Rasulullah supaya hati ini sentiasa ingat kepada yang Maha Esa)...
_4 kalahkan nafsu...(kalau pergi pasar ramadhan...biarkan hati kecewa dengan tak dapat beli satu dua benda yang diingini...kalau nak taufu fa dengan keropok lekor..pilih satu je..esok umur panjang bole beli yang lain pula....)....
_5 rajinkan bersedekah...jamu orang makan ke...

ehem ehem...heee


Sekadar hiasan

semoga kita sama-sama dihimpunkan kelak bersama mereka yang soleh dan solehah insyaAllah...selamat menyambut Ramadhan.....dari Abu Khaulah, Ummu Khaulah dan Khaulah!

persiapan EKONOMIKAL untuk BAYI

dah lama sangat-sangat nak tulis article ni...nak kata berpengalaman jauh sekali...anak baru seorang...namun insyaAllah bermanfaat bagi bakal-bakal ibu...first time mothers...yang ingin melakukan penjimatan sedikit sebanyak...

banyak sangat rasanya expenses untuk ibu yang bakal bersalin dan bayi yang bakal keluar menemui dunia....namun...setelah melaului...banyak penjimatan yang rasanya dapat dilakukan.....di sini disertakan beberapa item serta alternatifnya!...ibu-ibu yang lebih berpengalam...bolehlah menokok tambah yer...!..


ITEM : bottle warmer (RM100+)
ALTERNATIF : air panas dalam jug (RM?)

ITEM : bottle sterilizer (RM100++)
ALTERNATIF : Rice cooker @ steamer (yang ada di setiap rumah rasanya...)

ITEM : baby sling (RM60~RM100++)
ALTERNATIF : selendang/shawl yang diikat...mudah dan boleh tukar-tukar warna mengikut selendang yang dimiliki

ITEM : breast pump (RM500++ mengikut jenis)
ALTERNATIF : pakai tangan *search mermer technique...(dah penuh cuba..memang bole dapat banyak..cuma kena practise supaya tak tumpah2)

ITEM : storage bottle (RM40 untuk 6-8 bottles)
ALTERNATIF : plastic storage bottle.approx RM30 untuk 100 pieces

ITEM : breast pad (RM20++)
ALTERNATIF : handkerchief...sebab kadang2 breast pad nipis sangat..boleh bocor...handkerchief bole multiuse...utk breastpad, lap muntah baby, lap mulut baby lepas susu, bawak dalam pocket gie kerja...

ITEM : baby cot (RM 700++)
ALTERNATIF :  semasa kecil bole tidur bersama parents...dah besar sikit bole beli katil single yang insyaAllah boleh digunakan sampai dewasa

ITEM : bouncer/buai (RM100++)
ALTERNATIF : dodoikan sendiri atau bagi yang berkatil spring, bole je goyang2kan tilam...memang berkesan!hehe..

ITEM : bahan-bahan pelangsing badan dan jamu etc (RM100++)
ALTERNATIF : susukan bayi anda! insyaAllah badan akan kembali langsing (walaupun x100%..hee) memberi susu juga mengecutkan rahim secara natural

ITEM : susu formula (RM200-300 sebulan)
ALTERNATIF : susu ibu...yang Allah dah jadikan untuk manfaat ibu dan baby! susu terbaik yang tiada di pasaran!

ITEM : bag baby
ALTERNATIF : backpack yang senang dan selesa dibawa ke mana saja!

ITEM : bathing basin..(RM20~RM100)
ALTERNATIF : baby baru lahir bahaya bekas besar sangat...pakai besen sayur yang ada kat dapur pun dan sangat2 memadai...

emmmm...apa lagi yer....nanti update lagi bila teringat... insyaAllah...hee...jumss sama-sama tolong sesama muslim..kalau tak kita sape lagi!!.. :)

khaulah JATUH...katil...

"Khaulah tunggu sekejap yer...mama pergi dapur kejap..."
aku biarkan khaulah meniarap di tepi katil....dan terus ke dapur...

tiba-tiba..BEDEBUK....hatiku berdegup kencang...Ya Allah..!aku berkejeran ke bilik...

setiba ku di bilik...Khaulah dengan keadaan meniarap berada di atas permaidani, di bawah katil...dengan teriakan yang sangat kuat...
aku terus mendakap Khaulah untuk meredakan tangisannya dan aku juga turut menangis di atas kelalainku..memegang amanah Allah ini...

risau yang teramat sangat....ade tulang patah ke...ade pendarahan dalaman ke...ade lebam ke...macam mana dia dia boleh dalam keadaan meniarap...seribu satu persoalan...khaulah menangis setiap kali ku letak di atas katil...niat hendak meneliti setiap pelusuk tubuhnya...namun...dia masih dalam keadaan terkejut.....setelah beberapa ketika mendodoi...aku menyusukan khaulah....dia nampak lebih tenang....

pada hubby aku sms...mak juga...kawan-kawan yang berpengalaman mahupun kawan doktor turut dihubungi...ape yang patutku lakukan...

Dr. Nang cakap...tengok selera makan...ade muntah2 cepat ke klinik berdekatan...kalau ade lebam juga...
kamilah pun cakap benda yang sama...katanya tengkorak kanak-kanak lebih tebal dari kita yang dewasa...insyaAllah...kalau tiada simptom-simptom di atas...Khaulah selamat dari penerjunan pertamanya...
si anak dua neeza...tidak dapat dihubungi.....

peristiwa ini berlaku pada minggu lepas...alhamdulillah...hari ni masih benda ada tanda-tanda abnormal pada khaulah...maafkan mama khaulah...

terlintas di sanubari......kita hanya bole berusaha dan mencuba untuk yang terbaik...namun...segalanya tercatat di dalam luh mahfuz...iaitu tempat catatan yang ditulis padanya ketetapan sekalian makhluk sehinggalah berlakunya hari kiamat nanti. [Lihat : Syarh al-Aqidah al-Thahawiyah, Ibn Abi al-‘Izz al-Hanafi, hlm. 263]......sebaik mana jagaan...seberhemah mana pun pemandu...andai kata tercatat untuk kemalangan pada hari itu..tiada siapa yang dapat menghalang...tiada siapa yang boleh menolak...

doa kupohon supaya setiap dugaan yang datang dariNya dapat kutempuh dengan redha dan tenang...sesungguhnya diri ini milik-Mu..begitu juga sikecil......Engkau Maha Mengetahui Ya Allah...

Allahua'lam...

03 August 2010

WAHAI anak-anakku..

seks bebas bawah umur..
perokok berusia 2 tahun..
kuantiti anak luar nikah semakin meningkat dari tahun ke tahun..
kes buang bayi tiap-tiap hari dilapor di kaca tv..

di zaman jahiliyyah kah kita?katanya ingin mengejar 'title' negara maju..tapi majukah kita dengan perilaku-perilaku manusia berakal yang seakan mirip kepada sang haiwan?jahil dari sudut manakah kita wahai generasi masa hadapan?tepuk dada tanyalah iman..bukan adat yang diagungkan...bukan falsafah aristotle mahupun teori2 barat yang beraneka macam yang perlu diterapkan....kembalilah wahai teman kepada Al-Quran..buku rujukan untuk semua insan..sesuai untuk semua golongan dan lapisan..

assalamualaikum buat semua pembaca yang dikasihi sekalian..
pilu sungguh hati ini apabila perilaku tidak berkemanusiaan semakin di desas desuskan saban hari..aduh..bagaimana pula nasub generasi anakku ini..bakal menempuh hari-hari yang penuh cabaran dalam jangka 20 tahun akan datang...cabaran apakah..takut untuk difikirkan..mana tahu ajal ku tak sampai di zaman si kecl menjadi pucuk pimpinan..khalifah alam..namun..apa yang mampu ku bekalkan adalah senjata-senjata berupa keimanan..al-Quran dan sunnah sebagai panduan yang tak kan lekang dek panas dan hujan..segar sepanjang generasi dan zaman..insyaAllah..

khaulah tidur di atas katilku..tanpa ingin mengejutkan khaulah dari alam tidurnya..gerak geriku ku kawal..risau si kecil menangis dan mengakibatkan segala kerja ku tergendala..namun satu benda yang aku lupa ialah perlunya yang tua menghormati si kecil..kasihan si kecil dalam lena..bunyi-bunyian bising sudah pasti mengakibatkan si kecil tidak dapat tidur nyenyak dan akhirnya meragam kerana ketidak selesaan..

 Bukan gambar terkini...

hormat pada yang muda...

dari pandanganku yang serba kekurangan ini..antara penyebab akhlak generasi anak-anakku semakin membimbangkan dari hari ke hari adalah layanan yang tua kepada yang muda..yang selalunya mengecewakan..adat melayu yang terlalu mengaagong-agongkan ibu bapa tanpa perlunya penghormatan pada si anak kecil antara faktor yang kufikirkan pengundang kepada seribu satu masalah..

tiap kali maghrib menjelma..ada saja suara itu..aku dan suami selalu berdiskusi..cara mengatasi atau mengingatkan kepada empunya suara..
"cepat la..terhegeh-hegeh.."
"apa lagi tu.."
dengan nada tengkingan...kata-kata tersebut terhambur dari mulut seorang ayah kepada anaknya di tempat parking kereta di bawah apartment ku..aduh...bagaimana perasaan seorang anak yang menerima tengkingan bukan cuma sehari dua namun boleh dikatakan setiap hari..aduhai sang bapa...tidakkan kau tahu...si kecil juga punya hati dan perasaan..?

"budak-budak sembahyang saf kanak-kanak"..
atau...ada kalanya yang tua lambat ke masjid sesudah imam mengangkat takbir..yang kecil sampai awal ke masjid di tariknya ke saf belakang...adilkan begitu?..adakah kita lupa bahawa kita semua akan pergi akhirnya dan meninggalkan generasi muda..yang bakal menggenggam dunia..dapat kah kita mendidik generasi soleh dan solehah dengan mengenepikan mereka dalam hal ketuhanan..suatu yang terpenting dalam kehidupan?..inginkah si kecil dengan hati gembira dan ikhlas pergi berjemaah di masjid sekiranya diri rasa tidak dihormati dan diperlukan oleh komuniti?

 Sekadar hiasan

fikir-fikirkan...

ayuh kawan..kita menyingkap bagaimana manusia teragung itu memberi layanan kepada si kecil dan pemuda dengan kasih sayang dan persaan hormat diselitkan..akhlak Rasulullah memang tiada tandingan..

Abu Hurairah meriwayatkan sebuah hadith; "Rasulullah s.a.w. mengucup kepala al-Hassan bin Ali (r.a.) dan di sisi baginda al-Aqra' pun berkata: ' Aku ada 10 orang anak tapi aku tak pernah cium seorang pun dari mereka.' Maka nabi pun melihatnya dan bersabda: 'Sesiapa yang tidak menyayangi, tidak akan disayangi'"...

 Sekadar hiasan

kita saksikan pula sifat penyayang Rasulullah...diriwayatkan 'Pada satu ketika Rasulullah memendekkan bacaan dalam solat subuhnya. Baginda hanya membaca al-Mua'wwizatain iaitu surah al-Falaq dan an-Nas berlainan dari kebiasaan. Kebiasaanya Baginda akan membaca surah yang panjang pada solat subuh. Bila ditanya kenapa memendekkan solat, baginda menjawab "Aku dengar anak menangis. Aku takut tangisan itu membebankan ibunya"'...

dalam situasi lain ...'suatu hari Rasulullah s.a.w. melalui hampir dengan rumah Fatimah dan baginda terdengar tangisan al-Hussein. Baginda bersabda pada Fatimah: "Tidakkan kamu tahu bahawa tangisannya menyakitiku"...

suatu kisah yang sudah pasti diketahui ramai..Rasulullah mendukung cucunya Umamah binti al-'Ash bin al-Rabi', anak kepada anak perempuannya semasa solat. Ketika bangkit, baginga mendukungnya dan bila sujud baginda meletakkannya...

Rasulullah juga pernah menjadi tunggangan...al-Hassan dan al-Hussein pernah menunggang belakang Nabi s.a.w. ketika baginda solat (sujud) menyebabkan baginda memanjangkan solat baginda (supaya keduanya tidak jatuh)......

mungkin ramai akan berkata 'Itu Rasulullah...dia mestilah perfect.."..memang benar....akhlak nabi itu tiada tandingan..tapi...kerana ke'perfect'an itulah perlunya Rasulullah menjadi idola dalam setiap hal....

"Sungguh, telah ada pada (diri) Rasulullah itu suri teladan yang baik bagimu (iaitu) bagi orang yang mengharap (rahmat) Allah dan (kedatangan) hari kiamat dan banyak mengingati Allah" [33:21]...

JUMMsss sayang anak-anak kecil!!!! Merekalah pewaris, pembentuk masa hadapan!...
Allahua'lam...

Salam KEREPEK!

Assalamualaikum WBT!


Kami menjual 3(TIGA) jenis kerepek!

  • Kerepek Ubi Pedas Kering

  • Kerepek Ubi Racik

  • Kerepek Pisang Manis Gulung


Harga SAMPLE ialah RM1.00 SAHAJA!
Di bawah adalah gambar sample!



sample; RM1
500gram; RM5.50



sample; RM1
500gram; RM5



sample; RM1
--belum ada harga untuk lain2 berat--




Sebarang tempahan sila hubungi nombor di bawah;
Anwar: 012-237 3621 @ 012-339 4857
insyaAllah kami akan cuba sebaik mungkin melayan anda!!


SEKIAN,
TERIMA KASIH!
Mulakan membeli dengan BismillahirRahmannirRahim!!!

20 June 2010

PERNAH ke...anda?

pernah ke terasa bos macam tak 'appreciate' kerja kita?...

pernah ke terasa suami tak hargai pengorbanan kita sebagai isteri...masak..basuh baju...jaga anak?...sama juga sang suami...pernah ke terasa isteri tak hargai pun pengorbanan mencari rezeki untuk keluarga...bawak kereta?...

pernah ke terasa macam mana pun kita cuba nak sukakan hati ibu dan bapa ada kalanya ibu dan bapa masih lebihkan anak yang lain?...atau tak nampak pun apa yang kita korbankan...

pernah ke terasa nak putus asa sebab sedih orang macam tak sayangkan kita?...

emmm....saya tak pasti sama ada anda pernah mengalami mana-mana persoalan di atas...namun bagi saya..sudah pasti saya juga tidak terkecuali....

sesungguhnya akal ini kurniaan Ilahi supaya dapat kita menganalisa dan muhasabah diri...teringat pada hadith yang saya pasti sinonim dengan saudara saudari pembaca yang diasayangi sekalian...


"Sesungguhnya setiap amalan itu disertai dengan niat dan setiap orang akan mendapat amal sesuai dengan niatnya. Barangsiapa berhijrah hanya kerana ALLAH dan Rasulnya, maka hijrahnya itu menuju ALLAH dan Rasulnya. Barangsiapa hijrahnya itu kerana dunia yang ia harapkan atau kerana wanita yang ingin dinikahi, maka hijrahnya itu menuju yang ia inginkan".
(Diriwayatkan oleh dua orang ahli hadis : Abu Abdullah Muhammad bin Ismail bin Ibrahim bin Mughirah bin Bardizbah Al- Bukhari dan Abul Hussain Muslim bin Al-Hajjaj bin Muslim Al Qusyairy An-Naisaburi, di dalam kedua kitab
tershahih di antara semua kitab hadis).


hadith yang cukup simple...namun memberi impak yang cukup besar sekiranya diamati dan diaplikasi....

SITUASI 1
Abu : Eh, Ali tak balik rumah ke siapkan report yang bos nak tu semalam? Aku tengok kereta dia macam tak gerak je dari parking.
Samad : Tu la. Aku pun perasan. Bos demand sangat nak report tu pagi-pagi hari ni.
-di bilik bos-
Bos : Awak buat apa ni Ali...banyak typing error..banyak salah terms...tolong betulkan dan tolong bersungguh-sungguh buat kerja dan jangan main-main...
-apa reaksi Ali?-
REAKSI 1: {Ali rasa macam nak berhenti kerja...apa punya bos..kerja bertimbun tapi setiap kali dia cuba buat yang terbaik untuk bos..setiap kali terasa seperti bos tak hargai...pasti ada sahaja kesalahan...nak nangis malu...nak mengadu pada isteri malu juga sikit...Ali simpan marah dalam hati buat kali ke 57 kalinya?}
REAKSI 2: {Ali berkata dalam hati.."Ya Allah...sesungguhnya aku cuba buat yang terbaik kerana-Mu...kewajipan ku sebagai suami..untuk memberi nafkah pada isteri dan anakku..sebagai anak..untuk membalas jasa ibu bapaku..sebagai hamba Mu untuk memberi manfaat kepada orang lain....berikanlah ku kesabaran kerana aku tahu ini semua dugaan untuk menguji keimananku..sesungguhnya hidupku..matiku hanya untuk MU RABBKU...Ali keluar bilik bos dengan sebuah senyuman ikhlas dan redha...


SITUASI 2
Jam 5:46 petang...Semasa menggoreng ayam untuk makan malam di dapur...
Si anak kecik : uwek...uwek...
Si Manja : Ibu...jom la main bola dengan abang...ibu....ibu....
Sewaktu si suami pulang bekerja...
Suami : Ayang...buatkan abang kopi...rasa letih sangat badan ni...jam teruk tadi...
-apa reaksi ibu?-
REAKSI 1: {Ibu berkata.."abang...harap abang boleh tolong saya...tak menang tangan nak buat semua dalam satu masa...abang tau duduk, order je..."..merah padam muka ibu sebab si suami tidak memahami keadaan...tak menolong...rasa seperti orang gaji sahaja...ibu meneruskan tunjuk perasaannya di meja makan...masam mencuka sampai ke pagi...
REAKSI 2: {Kejap ye abang...saya buatkan kopi favourite abang..! Ibu berdoa di dalam hati "Ya Allah ya Tuhanku...sesungguhnya ini semua amanah yang telah Engkau berikan padaku...suami dan anak-anak...aku bersyukur kerana aku memiliki keduanya yang mewarnai hidupku...berikanlah aku kekuatan untuk menjalankan tanggungjawabku sebagai ibu dan isteri...berikanlah ku ketabahan...kesabaran...cukup lah Engkau bagiku..."}


SITUASI 3
Jam sudah pukul 12:39 malam. Limah angkat baju...lipat baju...kemas ruang tamu yang bersepah....kesian ibu tadi petang tak sempat agaknya...paginya...jam 9:01 pagi...
Mak : Eh Limah...anak dara tak elok bangun lambat...tengok macam kakak kamu tu...bangun awal...dah siap sarapan untuk mak dan ayah...apa nak jadi dengan kamu ni mak tak tahulah...
-apa reaksi Limah?-

REAKSI 1: {dengan asap putih kepanasan yang keluar dari lubang-lubang telinga..mak, limah dah cuba nak tolong mak..puaskan hati mak...mak susah nak hargai...asyik cari keburukan Limah je...Mak Limah terkejut dengan jawapan anak daranya itu}
REAKSI 2: {Minta maaf mak Limah terlewat bangun...sedar-sedar dah pukul 9.."Ya Alla Ya Tuhanku....sesungguhnya amalku untuk ibuku kerana mentaati perintahmu...dan aku tahu sekiranya ibu ku salah..bukan menjadi hak ku untuk menderhakainya...Ya Tuhan Yang Maha Mengetahui, Maha Adil..kurniakanlah ganjaran setimpal untukku kelak..."


em...ketiga-tiga situasi dan situasi yang seangkatan dengannya sering berlaku...tidak kira dimana jua anda berada...doa iftitah yang dibaca setiap solat...inna solati wa nusuku wa mahyaya wa mamati lillahi rabbilalamin...sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku dan matiku hanya untuk Tuhan sekalian Alam..amatilah maknanya...menyentuh hati bukan?.....semua kebergantungan hanyalah padaNya...

dalam setiap perbuatan...niatkan kerana Allah...pasti anda tidak kecewa...kerana berharap pada manusia anda pasti tidak beroleh apa-apa selain habuan dunia yang mengecewakan jua akhirnya......percayalah memang cukuplah Allah bagi kita di dunia...

Allahua'lam...


17 June 2010

Majlis Pelancaran Pertubuhan IKRAM Malaysia

salam,



Hari: Ahad
Tarikh: 20 Jun 2010
Masa: 09:00 - 14:00
Tempat: Dewan Konvension Malaysia International Exhibtion and Convention Centre Jalan Dulang Mines Resort City 43300 Seri Kembangan

Apa itu IKRAM?

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) adalah sebuah pertubuhan dakwah, kebajikan serta tarbiah yang mengambil peduli tentang urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan cara hidup dan ajaran-ajaran Islam. Ia tidak bertujuan membuat keuntungan dan berusaha untuk penegakan perundangan Islam di Malaysia.

MISI dan VISI?

IKRAM ialah sebuah pertubuhan Islam yang menyeluruh, yang bekerja untuk menegakkan Islam di Malaysia.
Matlamat IKRAM ialah:

1. Menyebarkan risalah Islam melalui dakwah, serta mempertahankannya daripada kebatilan dan syubahat;
2. Mengumpulkan hati dan jiwa individu Muslim di atas dasar Islam dan membina akhlak yang mulia;
3. Meninggikan taraf sosio-ekonomi umat Islam;
4. Memupuk keadilan masyarakat dan kesejahteraan sosial serta membenteras kejahilan, kemiskinan, keruntuhan moral dan menggalakkan kerja kebajikan, tanpa mengira bangsa dan agama;
5. Memperjuangkan hak umat Islam dan berusaha meningkatkan kesatuan dan perpaduan di kalangan mereka;
6. Menegakkan syariat Islam secara praktikal;
7. Mengadakan hubungan dan kerjasama dengan mana-mana pihak dalam memajukan kepentingan umat Islam;
8. Bekerjasama dengan mana-mana pertubuhan yang mempunyai objektif yang selari bagi memajukan kepentingan Islam, umat Islam dan masyarakat.

source: www.ikram.org.my

mari beramai-ramai bergerak untuk Islam..
sila invite kawan2 anda...

sebarkan~

Sebarang pertanyaan boleh hubungi:
Tel: 03-55483140 Fax: 03-55427864

p/s: makanan disediakan bagi yang mendaftar kehadiran ke PELANCARAN IKRAM.
untuk mendaftar boleh hubungi nombor tertera diatas..
(sumber:http://al-fikrah.net/News/article/sid=940.html)


Kabarnya juga, majlis ini akan dihadiri oleh tokoh Pendakwah Islam dalam dan luar negara, tokoh-tokoh NGO, Politik dan Aktivis dakwah dari seluruh negara.
Terdapat hampir 50 gerai serta pameran seperti Aqsa Syarif Bhd, Musleh, KRS Musleh, JIM, Hidayah Centre, Raudhatus Sakinah Bhd dan lain-lain.
(sumber:http://latihankaderduat.blogspot.com/2010/06/majlis-pelancaran-pertubuhan-ikram.html)



jom, mana-mana yang free, boleh jalan-jalan tgk MIECC ni.kami pun belum pernah pergi.banyak gerai-gerai, macam best:P
(sumber:pusat sumber)

wassalam..

11 June 2010

Malaysians are with you

Assalamualaikum WBT


Hari rabu lepas(09/Jun/2010) kami(me, ma and baby Khaulah) ke Dewan Sivik MBPJ sempena program "Palestine:Malaysians are with you" tajaan Aqsa Syarif, sebuah Non-Government Organization(NGO) sukarelawan atas dasar kemanusian yang mempunyai misi-misi tertentu bagi membantu rakyat Palestin yang tertindas.


banner program


Program ini bermula pukul 8 malam, jadi kami magrib di sana dan terus menuju ke lokasi.
Sampai di sana...



Khaulah masih menunggu bermulanya majlis..


Dalam pukul 8.45 minit malam, majlis akhirnya bermula.Kami seronok menunggu.
Banyak booth jualan yang berkaitan dengan Palestin.
Kami faham yang program ini pada hari bekerja dan lokasinya juga terletak di kawasan yang boleh tahan jam nya..



Program pun bermula. Pendengar semakin ramai..



Khaulah...masih menunggu??!!



Beberapa video ditayangkan..



Khaulah..masih setia menunggu...






Umat Islam digesa memboikot produk-produk yahudi yang berhubung rapat dengan rampasan tanah Palestin.



Seorang wakil dari Viva Palestina mengatakan 4 produk utama ini kononnya mempunyai kilang di atas tanah rampasan rakyat Palestin.




"Sesiapa yang tidak mengambil berat dengan urusan orang-orang Islam,maka dia bukan di kalangan umatku"
Maaf, tidak pula aku tahu taraf hadith ini.
InsyaAllah aku akan usaha cari..
Nota tambahan dari sini, The Body Shop is now under the L'Oreal company, as well as Giorgio Armani Perfumes, Redken 5th Avenue NYC, Lancome Paris, Vichy, Cacharel, La Roche-Posay, Garnier, Biotherm, Helena Rubinstein, Maybelline, Ralph Lauren Perfumes, Carson



Sungguh, Allah tidak menilai hasilnya, tapi apa yang kita usahakan.


Wallahu'alam.

28 May 2010

doa sebelum makan

assalamualaikum WBT.

dari hari ke hari saya cuba memperbaiki diri untuk mengikut ajaran Islam -Quran dan Sunnah.

suatu hari, saya terfikir kenapa setiap kali saya makan, dengan selambe je baca "Bismillah" dan terus makan.
kenapa saya tidak membaca doa makan -"Allahumma bariklana fima rozaktana wa qina 'azabannar"(Ya Allah, berilah keberkatan kepada kami atas rezeki yang telah Engkau kurniakan kepada kami dan peliharakanlah kami dari azab neraka)- yang pernah saya pelajari dulu?
jadi tanpa berlengah saya cuba biasakan diri untuk baca doa ini setiap kali sebelum makan dan minum.


Nasi Lemak Kerang; sarapan favourite yang tempoh tendernya bakal berakhir pada 31May ini.

Alhamdulillah beberapa hari lepas saya memulakan nekad ini, saya terjumpa artikel di sini.
Subhanallah rupanya baru saya tau doa makan yang kita belajar semenjak zaman kanak-kanak ni rupanya berasal dari hadith lemah.

dipetik dari buku 25 Hadith Dha’if dan Maudhu’(Ibrahim Mohamad Raja), diajar Nabi SAW oleh hadith atTirmidzi dan Ibn Majah;
"Allahumma bariklana fihi wa ath 'imna khairan minhu"(Ya Allah, berilah keberkatan kepada kami pada makanan ini dan kurniakanlah kepada kami makanan yang lebih baik daripadanya.)
dari riwayat Ibn Majah, perkataan "wa ath 'imna" digantikan dengan "warzuqna"(..dan rezekikan kami..)
-kemudian bacalah "Bismillah"

walaubagaimanapun, memadai dengan "Bismillah" saja.
diriwayatkan oleh Malik, Ahmad, AI-Bukhari, Muslim, Abu Daud, An-Nasai, At- Tirmizi, Ibnu Majah, Ad-Darimi, Ibnu Hibban iaitu, maksudnya:
"Sebutlah nama Allah (apabila memulai makan) dan makanlah dengan tangan kanan kamu."

jadi, apa pandangan pembaca?
pada saya, sudah pastilah tidak cukup dengan apa yang kita pelajari semenjak dibangku sekolah lagi.kita perlu untuk meneruskan kajian, untuk mempastikan kesahihan atau sejauh mana kebenaran ilmu yang kita tuntut dan amalkan selama ini.

sebagai contoh yang lain, yang sudah jadi TERLALU biasa dalam masyarakat Malaysia ni -imam yang mengeraskan suara ketika zikir dan doa selepas solat.
perkara ini pernah disentuh oleh banyak pihak termasuk imam kita yang agung yang konon-kononnya kita mengikut mazhabnya; al-Imam Abi Abdullah Muhammad bin Idris asSyafi'i.
insyaAllah kalau ada kesempatan, saya akan kongsikan apa ulasan Imam asSyafi'i mengenai perkara di atas.

sebagai kesimpulan untuk entry kali ini, saya mengajak diri saya dan saudara muslim saya untuk mengamalkan doa makan dan bacaan "Bismillah" sebagai adab sebelum makan.
pada saya sebaiknya kita kuatkan suara ketika membacanya bersesuaian dengan waktu ketikanya sebagai usaha dakwah kita insyaAllah.

wallahu'alam.

21 May 2010

sharing is MORE than caring

assalamualaikum to all readers..brothers and sisters...

kadang-kadang kalau nak fikir..mungkin manusia sudah ter'imune' dengan rutin [dapat gaji-shopping-makan besar-melancong]...mind set yang rasanya sudah sebati dengan jiwa insan lemah bergelar manusia....namun hakikatnya..harta dunia hanyalah pinjaman sementara dan amanah untuk dibelanjakan ke jalan yang betul..jalan yang betul itu apakah?

teringat bagaimana pada pemerintahan khalifah Umar bin Abdul Aziz, pemberian wang zakat untuk fakir miskin sukar untuk disalurkan dengan sebab sukarnya mencari mereka yang fakir dan miskin....bagaimana pula keadaan kita sekarang ini...

Konsep 1 Malaysia

kalau dan jikalau konsep ini ditekankan melalui semua aspek kehidupan..kita semua mempunyai brand baju yang sama...kereta yang sama...akaun bank yang sama...boleh bayangkan? apa rasanya yang bakal terjadi...apa yang bole diimiginasikan adalah satu kehidupan yang tiada lagi rasa iri hati sang miskin kepada sang kaya..justeru kurangnya kes-kes rompak dan samun, curi dan ragut...sang kaya juga tidak perlu berasa tidak selamat memakai jam rolex mahupun cincin berkarat-karat kerana apa yang dimiliki juga dimiliki orang yang lainnya...juga tidak perlu bershopping saban hari untuk menggayakan fesyen terkini kerana baju yang dijual ternyata baju yang sama bahkan rakan-rakan juga memakai baju yang sama...walaupun nampak seperti satu kehidupan yang hambar dan membosankan...namun...spiritually...kehidupan seperti ini adalah kehidupan sihat yang dapat memfokuskan manusia kepada benda yang lebih penting dan bukan dari aspek material yang menjadi agenda utama kita semua..(saya juga tidak terkecuali)...

saya juga pernah mendengar bagaimana caturan ekonomi di UK dimana mereka yang mendapat gaji melebihi suatu amaun yang ditetapkan perlu membayar cukai sebanyak 40% dari gaji...bayangkan gaji RM2000..cuki RM800..hampir separh dari gaji pokok...namun terbukti apa yang cuba dilakukan adalah supaya jurang kaya dan miskin dapat dikecilkan...untuk apa?...

percayalah bahawa apa yang digariskan Allah dalam kitabNya adalah sebaik-baik perlakuan untuk membantu manusia menjadi khalifah teragung di muka Bumi..berhijab contohnya..banyak manfaatnya jika dilihat pada zaman serba canggih ini..banyak sangat pengeksploitasian wanita...wanita bukan letaknya sebegitu murah...menjual muka yang cantik dan badan yang menggairahkan..Islam meletakkan wanita pada satu tempat yang tinggi...semuanya berbalik kepada kebaikan pada manusia....

infak...infak juga begitu..

"...dan apa jua harta yang halal yang kamu belanjakan (pada jalan Allah) maka(faedah dan pahalanya) untuk diri kamu sendiri..."[2:272]
"Maka bertaqwalah kepada Allah menurut kesanggupanmu dan dengarlah serta taatlah dan infakkanlah harta yang baik untuk dirimu. Dan barangsiapa menjaga dirinya dari kekikiran, mereka itulah orang-orang yang beruntung" [64:17]

Infak?Apakah?

dan kerana itulah Allah banyak menggariskan kepentingan infak berulang-ulang dalam ayat-ayatNya...rasa suatu yang beratkan bila berbicara tentang infak?rasa susah...rasa tak cukupla bulan ni...rasa hanya orang kaya yang patut berinfak...oleh kerana itu, JOM kita mantapkan ilmu dengan mengetahui janji-janji Allah untuk orang-orang yang berinfak..bukan sahaja kebaikan akhirat yang diperolehi..juga kebaikan dunia...dunia ni kan Allah yang punya...?!

1) Ganjaran Dunia

a. Dihilangkan rasa takut dan sedih...


"Orang yang menginfakkan hartanya di jalan Allah, kemudian tidak mengiringi apa yang diinfakkan itu dengan menyebut-nyebutnya dan menyakiti (perasaan penerima), mereka memperoleh pahala di sisi Tuhan mereka. Tidak ada rasa takut pada mereka dan mereka tidak bersedih hati" [2:262]

"Orang-orang yang menginfakkan hartanya malam dan siang hari sembunyi-sembunyi mahupun terang-terangan, mereka mendapat pahala di sisi Tuhannya. Tidak ada rasa takut pada mereka dan mereka tidak bersedih hati" [2:274]

b. Rezeki yang berlipat ganda

"Barangsiapa meminjami Allah dengan pinjaman yang baik maka Allah melipatgandakan ganti kepadanya dengan banyak. Allah menahan dan melapangkan (rezeki) dan kepadaNyalah kamu dikembalikan" [2:245]

"Perumpaan orang yang menginfakkan hartanya di jalan Allah seperti sebutir biji yang menumbuhkan 7 tangkai, pada setiap tangkai ada seratus biji. Allah melipatgandakan bagi siapa yang Dia kehendaki dan Allah Maha luas Maha Mengetahui" [2:261]

"Dan perumpamaan orang yang menginfakkan hartanya untuk mencari redha Allah dan untuk memperteguh jiwa mereka, seperti sebuah kebun yang terletak di dataran tinggi yang disiram dengan hujan lebat, maka kebun itu menghasilkan buah-buahan dua kali ganda. Jika hujan lebat tidak menyirami, maka embun (pun memadai). Allah Maha Melihat apa yang kamu kerjakan" [2:265]

"Katakanlah 'Sungguh, Tuhanku melapangkan rezeki dan membatasi bagi siapa yang Dia kehendaki di antara hamba-hambaNya' dan apa sahaja yang kamu infakkan, Allah akan menggantikannya dan Dialah pemberi rezeki terbaik" [34:39]

"..dan menginfakkan sebahagian rezeki yang Kami anugerahkan padanya dengan diam-diam dan terang-terangan, mereka itu mengharapkan perdagangan yang tidak akan rugi, agar Allah menyempurnakan pahalanya kepada mereka dan menambah karuniaNya. Sungguh Allah Maha Pengampun, Maha Mensyukuri." [35:29-30]

"Jika kamu meminjamkan kepada Allah dengan pinjaman yang baik, nescaya Dia melipatgandakan untukmu dan mengampuni kamu. Dan Allah Maha Mensyukuri, Maha Penyantun" [64:17]

2) Ganjaran Akhirat

a. Pahala yang penuh

"...dan apa jua harta yang kamu belanjakan (pada jalan Allah) adalah untuk diri kamu sendiri dan kamu tidaklah mendermakan sesuatu kecuali menuntut keredhaan Allah dan apa jua yang kamu dermakan dari harta yang halal akan disempurnakan (balasan pahalanya) kepada kamu dan (balasan baik) kamu tidak dikurangkan" [2:272]

b. Syurga Adn

"Dan orang yang sabar kerana mengharap keredhaan Tuhannya, melaksanakan solat, dan menginfakkan sebahagian rezeki yang Kami berikan kepada mereka, secara sembunyi ataupun terang-terangan serta menolak kejahatan dengan kebaikan, orang itulah yang mendapat tempat kesudahan syurga-syurga Adn..." [13:22-23]

c. 2 kali pahala

"Mereka itu diberi pahala dua kali disebabkan kesabaran mereka, dan mereka menolak kejahatan dengan kebaikan dan menginfakkan sebahagian dari rezeki yang telah Kami kurniakan kepada mereka" [28:54]

d. Kesenangan Kelak

"yang menginfakkan hartanya (di jalan Allah) untuk membersihakan (dirinya) dan tidak ada seorang pun memberikan suatu nikmat padanya yang harus dibalasnya tetapi (dia memberikan itu semata-mata) kerana mencari keredhaan Tuhannya Yang Maha Tinggi, dan nescaya kelak dia akan mendapat kesenangan (yang sempurna)" [92:18-21]

e. Darjat yang tinggi di sisi Tuhan

"...mereka itulah orang-orang yang benar-benar beriman. Mereka akan memperoleh darjat di sisi Tuhannya dan ampunan serta rezeki yang mulia" [8:4]

Fuhh!banyak sungguh ganjaran-ganjaran yang dijanjikan Allah bagi mereka yang berinfak...persoalan kedua...
Berapa banyak yang PERLU diinfakkan?

"Saya sedekah kalau jumpe fakir...kadang-kadang RM1 kadang-kadang RM10..ikut la berapa ada dalam poket..."..sounds familiar?

" ...Apakah yang mereka belanjakan (dermakan)? Katakanlah yang berlebihan dari keperluan (kamu)..." [2:219]

selalunya yang berlebihan akan menjadi simpanan di bank....sayangnya gaji beribu-ribu namun perbelanjaan dunia yang melebihi...duit kereta RM800...duit infak tak sampai RM100..(muhasabah diri ini juga) mudah-mudahan hati kita akan lebih menyayangi akhirat dari dunia yang sangat sementara..

"Wahai orang-orang beriman! Infakkanlah sebahagian dari hasil usahamu yang baik-baik dan sebahagian dari apa yang Kami keluarkan dari Bumi untukmu. Janganlah kamu memilih yang buruk untuk kamu keluarkan, padahal kamu sendiri tidak mahu mengambilnya melainkan dengan memejamkan mata (enggan) terhadapnya. Dan ketahuilah Allah Mahakaya Maha terpuji "[2:267]

banyak kali kan...apa yang kita tak nak..itulah yang kita berikan...nauzubillah...semoga kita menyayangi orang lain seperti sayangnya kita pada diri sendiri....

Persoalan seterusnya....
Kepada siapa duit infak perlu diberikan?

"Mereka bertanya kepadamu tentang apa yang harus mereka infakkan, katakanlah, 'Harta apa sahaja yang kamu infakkan hendaklah diperuntukkan bagi kedua orang tua, kerabat, anak yatim, orang minskin dan orang yang dalam perjalanan...... " [2:215]

orang dalam perjalanan eh?...(indon?..bangla? bayangkan kalau mereka ini dibantu...insyaAllah akan bertambah kuranglah crime rate di Malaysia)

"(Pemberian sedekah itu) ialah bag orang-orang fakir miskin yang telah menentukan dirinya (dengan menjalankan khidmat atau berjuang) pada jalan Allah (membela ISlam) yang tidak berupaya mengembara di muka Bumi; mereka itu disangka orang kaya oleh orang yang tidak mengetahui halnya kerana mereka menahan diri dari meminta-minta. Engkau mengenal mereka dengan (melihat) sifat-sifat dan keadaan mereka masing-masing.Mereka tidak meminta kepada orang ramai dengan mendesak-desak..." [2:273]

mereka di Palestine?...

"...Allah melebihkan mereka yang berjuang dengan harta benda dan jiwa mereka atas orang-orang yang tinggal duduk (tidak turut berperang kerana uzur) dengan kelebihan satu darjat dan tiap-tiap satu Allah janjikan dengan balasan yang baik..." [4:95]

Kitab terunggul juga ada menggariskan beberapa adab atau tatacara berinfak...diantaranya..
1) Secara terang-terangan atau sembunyi; namun sembunyi lebih baik...
[2:271] [2:274]
2) Tidak mengringi dengan menyebut-nyebut (@mengungkit) atau menyakiti penerima [2:262] [2:264]
3) Diwaktu lapang mahupun sempit [3:134]

rasanya sudah panjang lebar post untuk kali ini....mengapa...bagaimana...siapa....insyaAllah serba sedikit telah tergambar...semoga kita sentiasa berlapang dada untuk berinfak ke jalanNya kerana sesungguhnya harta dunia hanyalah pinjaman semata...

Allahua'lam....
Sharing is much-much-much MORE than caring!

11 May 2010

SATO RnDians

salam semua,

“No one of you becomes a true believer until he likes for his brother what he likes for himself"(muttafaq 'alaih)

hari ini aku terima kad kongratulasi daripada rakan kerja.



terima kasih banyak.
sungguh, ini bukan kad keraian yang pertama kami terima.malah mungkin antara kad yang terakhir.hehe.
terima kasih kepada semua ucapan tahniah dan doa2 yang disampaikan.semoga keberkatanNya dilimpahkan ke atas kalian semua.insyaAllah.

memang anak ini satu anugerah yang tidak ternilai.
mengapa?
ianya bukan sahaja rezeki yang dilimpahkan oleh Nya di dunia semata, malah sebagai modal untuk saham di akhirat kelak.

hadith yang tak asing lagi;

"Jika anak Adam meninggal dunia, maka terputuslah amalnya kecuali tiga hal; seorang anak soleh yang mendoakannya, atau sedekah jariah sesudahnya dan ilmu yang bermanfaat."

ya, jika dan hanya jika kita manfaatkan 'rezeki'Nya dengan Islam dan penuh amanah.
insyaAllah.


gambar terbaru mujahidah Khaulah:)

wassalam.

05 May 2010

Qada' dan Qadar

assalamualaikum WBT.

di entry kali ini saya nak mengajak tuan/puan, rakan taulan, sahabat handai, abang-abang, kakak-kakak semua berfikir sejenak tentang takdir, qada' dan qadar Allah.

kita sebagai umat Islam wajiblah beriman dengan qada' dan qadar Allah seperti mana yang kita fahami dari hadith riwayat Imam Muslim,

"..Dia bertanya: Terangkan kepadaku tentang lman. Baginda bersabda: (lman itu ialah) bahawa engkau percaya kepada Allah, para MalaikatNya, kitab-kitabNya, para RasulNya, hari Qiamat dan bahawa engkau percaya kepada Qadar baik dan buruk. Lelaki itu berkata: Benarlah engkau.."

hadith penuh boleh rujuk di sini.

di sini saya tak perlu untuk terangkan maksud qada' dan qadar kerana saya yakin sebagai Muslim, kita mesti dah tahu akan pengertian perkataan ini.walaubagaimanapun, anda boleh melayarinya di sini.

memang, ketentuan Allah memang dah tertulis sebelum wujudnya kita, bahkan sebelum Adam AS diciptakan lagi.
firman Allah,

"Setiap bencana yang menimpa di bumi dan yang menimpa dirimu sendiri, semuanya telah tertulis dalam Kitab(Lauh Mahfuz) sebelum Kami mewujudkannya.Sungguh, yang demikian itu mudah bagi Allah."(Al-Hadid,57:22)



jadi kalau mengikut logika akal kita, bagaimana perkara yang belum kita lakukan tetapi sudah diTETAPkan oleh Allah sejak azali lagi?

ini adalah salah satu point yang tidak diterima oleh golongan atheist.na'uzubillah.

tapi tahukah anda kalau kita menggunakan akal yang diberikan kita bakal menemui jawapan dari segi logik?

jom fikir backward jap.

cuba kita lihat dibaju kita.

dari apa ia dijadikan?dari benang.benang daripada kapas.
kapas-kapas yang dijadikan benang untuk membuat baju anda diambil daripada pokok kapas A.bukan pokok kapas B, bukan pokok kapas C atau D.

pokok kapas A ditumbuhkan di satu kawasan tanah A.bukan kawasan tanah B, bukan kawasan tanah C atau D.

tanah A dibajai oleh baja A.bukan baja B, bukan baja C atau D.sungguhpun jenis baja yang sama, tapi tetap daripada molekul, atom yang berlainan.

tanah A juga dikumpulkan di kawasan itu sejak azali lagi.
kejadian tanah A dijadikan dengan kumpulan-kumpulan zarah A, bukan kumpulan zarah B, bukan kumpulan zarah C atau D.

mengikut teori bigbang, atom-atom zarah ini berasal dari satu titik tenaga sifar(?) atau Zero Point Energy(ZPE)*.

jadi daripada ZPE tadi, memang telah ditetapkan untuk mengeluarkan atom A untuk membentuk kumpulan zarah A di kawasan A lalu menumbuhkan pokok kapas A dengan baja A sebelum dipetik kapas-kapas A untuk dijadikan baju anda.

backward seterusnya masih tidak terjangkau oleh pemikiran kita mahupun teknologi dan mungkin tidak akan terjangkau buat selama-lamanya.wallahu'alam.
jadi tidak mustahil sebelum bumi ini belum terbentuk, Allah sudah menetapkan segala-galanya.

cuba bayangkan ditengah-tengah proses baju A dijadikan, baja B digunakan.maka yang akan terbentuk bukanlah baju A yang kita sedang pakai.


lagi satu contoh yang dialami saya sendiri.
saya parking di bawah satu pokok ni.lepas sehari, baru saya tahu yang bawah pokok ini adalah jamban kepada burung-burung di atasnya.

apa yang saya fikirkan, semenjak benih pokok ini mula mencambah, memang sudah ditakdirkan oleh Allah untuk bercambah di situ, untuk dijadikan tempat bertenggek burung-burung seterusnya bahagian bawahnya dijadikan jamban kepada burung-burung itu.
i.e dari sebelum kewujudan pokok itu lagi, memang kereta saya sudah ditakdirkan untuk menjadi jamban kepada burung-burung yang bertenggek pada hari yang ditentukan Allah.


contoh dari segi 'ruang' yang saya berikan mungkin sukar untuk difahami atau terlalu mudah untuk diperdebatkan.
dari segi 'masa'nya, mungkin lebih merumitkan.
apa pun, ini adalah sekadar cambahan untuk kita tambahkan iman kita sebagai muslim.

wallahu'alam.


*"pecahan zarah dari letupan bigbang ini dikawal oleh satu kuasa yang hebat." kata ahli sains.saya kata, Allah yang jadikan.apa pun kita boleh bincang pasal teori ini dilain ruang.boleh rujuk di sini untuk ulasan daripada Dr. Danial.

28 April 2010

hAi oBat..haI oBat...

assalammualaikum saudara saudari yang dikasihi Allah sekalian...

semenjak amanah Allah ini ditakdirkan bersama kami, aku terasa seperti suatu kehilangan...hati kurang tenteram..entah kenapa...banyak sangat anasir jahat yang mengganggu diri di kala diri ini tidak dapat ber'sama' 5 kali sehari bersama si Dia...hati ku cuba untuk mengingati Tuhan yang tiada yang lainnya..namun ada kalanya diri ini kalah...aku hanya seorang insan lemah..

"Orang-orang yang beriman dan tenang tenteram hati mereka dengan 'zikrullah'. Ketahuilah dengan 'zikrullah' itu tenang tenteramlah hati manusia" [Ar-Ra'd:28]

KESAKITANKU...

dia bukan aku yang punya...aku lupa..ampuni aku Ya Allah...aku lupa dia hanya amanah sementara di Bumi sementara..yang penuh dengan mimpi-mimpi indah...setiap tangisan di malam hari..setiap titis susu yang keluar..semua dengan izinMu Ya Allah...ingatkanku sekiranya kealpaan, nafsu mengusai diri ini Ya Rabbi..

papa juga pening melayan karenah isterinya...terima kasih papa...semoga jasa dan pengorbananmu di balas Allah dengan sebaik-baik balasan..mama berharap supaya Allah izinkan diri ini cepat sembuh dan tanggungawab keluarga ini dapat dipikul bersama...maafkan mama sekiranya terlihatnya kesan calaran dalam institusi bergelar rumahtangga ini..mama masih belajar menjadi seorang isteri dan juga seorang ibu...

aku sakit...hati....tuan doktor!ubat!

AKU PERLUKAN UBAT?!

siapa sangka sakit di hati lebih teruk akibatnya dari sakit fizikal....dan sudah tentunya sakit hati ini memerlukan ubat secepat mungkin kerana jangkitan pertama mampu merebak lebih cepat dari kanser mahupun H1N1..bukan itu sahaja...pesakit juga mampu mendapat bakaran api yang tiada tandingannya kelak...

sungguh rugi rasanya mereka yang mengabaikan solat masa hidupnya...kerana..padaku solat adalah ubat yang tiada duanya...namun...apakan daya...aku masih belum mampu...

aku perlukan ubat alternatif!Quran!ubat paling mujarab no:2...namun terdapat lagi perbalahan pendapat tentang boleh atau tidak Al-Quran dibaca dalam keadaan hadas besar....oleh itu...aku perlu mentadabbur surah2 tanpa membaca bacaan arabnya...YA..aku perlu mencari slot dalam dunia seorang ibu baru bagi mentadabbur Al-Quran...baca di kala menyusu di waktu malam..(mungkin)..baca sewaktu baby sedang asyik dilayan mimpi..(berapa banyak?)...mungkin buat masa ini...aku terpaksa me'limit'kan kepada sekurang-kurangnya 2 page...biar istiqamah..jangan target besar namun hangat-hangat tahi ayam saja..(banyak kali dah terjadi..hehe)..

supplement juga penting!buat diriku yang sakit...akan ku cuba supaya ubat ma'thurat tetap diamalkan...pagi dan petang tak kira apa yang melanda...sibuk bukan alasan!itu syaitan!

Ya Allah...tetapkan lah hati hambaMu di jalanMu sehingga ke nafas terakhir sebelum izrail mencabut nyawa ini yang berada dalam genggamanMu...

19 April 2010

detik-detik kelahiran Khaulah



Maka rasa sakit akan melahirkan anak memaksa ia (bersandar) pada pangkal pohon kurma, ia berkata: "Aduhai, alangkah baiknya aku mati sebelum ini, dan aku menjadi sesuatu yang tidak berarti, lagi dilupakan".
Maka Jibril menyerunya dari tempat yang rendah: "Janganlah kamu bersedih hati, sesungguhnya Tuhanmu telah menjadikan anak sungai di bawahmu.
Dan goyanglah pangkal pohon kurma itu ke arahmu, niscaya pohon itu akan menggugurkan buah kurma yang masak kepadamu.
[Maryam,19:23-25]


31March2010,15Rabi'al-Akhir1431,Wednesday
aku mula gelisah entah kenapa..
kepala mula pening, deria rasa hilang, mood sangat tak baik..


05April2010,20Rabi'al-Akhir1431,Monday
pergi ke tempat kerja, pening masih terasa, deria rasa juga masih tiada, mula rasa tak sedap badan..
berhajat nak MC, tapi masih utamakan kerja yang belum siap..
akhirnya kerja sampai petang..


06April2010,21Rabi'al-Akhir1431,Tuesday
tak larat nak bangun, tiada deria rasa akibat selsema teruk dari minggu lepas.
demam menjelma, terbaring tak larat nak bangun, MC..


07April2010,22Rabi'al-Akhir1431,Wednesday
masih tak larat..
tapi alhamdulillah, menjelang zohor badan mula rasa semakin baik..
kami ke Jusco berdekatan untuk mencari hadiah pengantin-pengantin baru yang belum terlangsai..

1715, mama mula rasa kontraksi konsisten..
aku mula mengira waktu sela masa kontraksi..
setiap 15minit..betul la ni, dugaanku dalam hati.
"malam ni kita pergi hospital ye."kataku kepada mama..

1800, kami ke pasar malam, mama nak cari tudung untuk pakai masa deliver nanti.
cari yang senang sarung je.
mama berkeras nak banyakkan jalan.
sela kontraksi sekejap 10minit, sekejap 15minit, ada yang 20minit tapi konsisten..

malam menjelang, kontraksi masih tidak berapa sakit.
"nanti la dulu.takut takde apa-apa, nanti disuruh balik.."

"OK."


08April2010,23Rabi'al-Akhir1431,Thursday
0200, mama terbangun akibat kontraksi hebat..
mama mula mengemas barang ke hospital.
aku tidur krohkrohkroohhhh semakin tak lena tidur..

0400, mama ajak pergi hospital..
aku redho.."Jom.."

0430, mama masuk ke bilik menunggu untuk ke labour room, sudah terbuka 4cm, alhamdulillah, kontraksi masih lemah, mama masih boleh berjalan, tersenyum manja..

0555, mungkin subuh terakhir aku sebagai bukan-bapa..solat di kaki lima, tak berani nak tinggal mama jauh2..mama solat di wad menunggu..

sekitar 8pagi, mama berjaya menyeludup keluar sambil bermesra2 dengan aku, makan, banyakkan jalan..

1030, ketuban mama pecah, disertai dengan darah..
mama kene menunggu di wad menunggu sebab da basah teruk.
kontraksi masih tidak berapa sakit..

1200, "suami Bazilah!!"
mama da masuk ke labour room..
jumpa mama terbaring atas katil, kontraksi ringan membolehkan mama masih tersenyum riang menanti ahli baru..

1400, kontraksi mula kuat..habis tangan aku kena cakar..
aku terdiam, tak pernah melihat isteri kesakitan macam ni..
pintu baby masih dalam 4-5cm..

1530, kontraksi makin hebat, tangan aku bukan lagi tempat cakaran mama..
kesakitan dialami mama tidak dapat dinukilkan dengan cakaran lagi..
pintu baby dalam 6-7cm..

1630, aku tak dapat nak rekod apa-apa lagi da..
solat zohor, asar di tepi katil mama, dalam labour room..
kesan cakaran mula hilang..

1655, pintu da buka 9-10cm, mama disuruh meneran ketika kontraksi datang..

1700, peristiwa push-push terjadi antara mama dan beberapa orang nurse.

1710, masih belum berjaya..

1715, nurse menerangkan kepada aku, selepas agenda push-push bermula, pesakit ada setengah jam untuk mengeluarkan bayi, kalau tak bayi mungkin kelemasan..
mama ada dalam 5minit je lagi.
jantung baby mula lemah.
mama pun macam lemah.
macam-macam terbayang difikiranku.tapi aku tau untuk mendesak mama adalah antara option yang terbodoh untuk aku lakukan ketika itu..
aku kata kat mama.."takpe mama, last try..all out jom!"
aku pasrah, redho.
dalam hati, "demi Allah, aku redho apa yang akan kau berikan pada aku beberapa minit akan datang."

1721, alhamdulillah..khaulah, diizinkan Allah untuk melihat dunia.
denyutan jantung agak lemah, tapi berjaya disedut oleh vacuum daripada terus lemas.
alhamdulillah..
2.93kg, babygirl..

detik-detik cemas dah berakhir.mama OK, khaulah pun OK..
cukuplah untuk aku pada waktu itu..

pengalaman 24jam tidak tidur dengan hanya makan kurma dan beberapa biskut membuatkan aku sedar betapa hebatnya nikmat Allah..
ini belum syurga lagi..ini baru kurniaan anak di dunia..
subhanallah..alhamdulillah..

thank you Allah..

14 April 2010

Khaulah binti Khairul Anwar

sesungguhnya HEBAT BENAR penciptaan YANG MAHA PENCIPTA...dan betapa rendahnya ilmu SEORANG HAMBA disisiNYA...

jari jemari itu yang tersusun rapi...mata itu yang sungguh menyayukan hati....terima kasih ya Allah...sekali lagi aku takjub dengan penciptaan-Mu...ampuni aku sekiranya aku masih lagi belum dapat menyesuaikan diri...melakukan yang terbaik dengan amanahMu yang sangat agung ini....

"Dia telah menciptakan manusia dari segumpal darah" [96:2]

:) .... just for sharing....disebabkan ke'suprise'an jantina bayi...kami mengalami sedikit kekusutan semasa menamakan baby....namun...alhamdulillah...berkat papa solat istikharah...nama ini nampaknya yang melekat di hati...

bagi ibu-ibu, bapa-bapa yang menanti kelahiran cahaya mata...link di bawah ni rasenya dapat membantu dalam membuat keputusan menamakan bayi...

http://qurandansunnah.wordpress.com/2009/07/31/etika-memberi-nama-anak-dalam-islam/

dan bagi kami...nama cahaya mata kurniaan Allah ini diberi nama sebagai seorang wanita yang hidup pada zaman Rasululah, Khaulah binti Tsa'labah dan seorang mujahidah yang mahir bermain pedang mirip Khalid Al-Walid pada zaman Rasulullah dan zaman sahabat, Khaulah Al-Azwar ...

doakan Khaulah binti Khairul Anwar menjadi seorang yang solehah yang bakal mendapat tempat terbaik di sisi Allah s.w.t...

05 April 2010

papa=1st CALLER

hohoho.....papa call tanyelah ustaz....1st caller...
tapi nama salah la producer!...

bukan HARUN ANWAR...tapi KHAIRUL ANWAR....hehe

click link di bawah... :)
Tanyalah Ustaz 2010 /Episod 83



01 April 2010

pada MAKANAN...kita berFIKIR

salam to all beloved sisters and brothers in Islam...


Sekadar hiasan

i had some sharing of thoughts among a few sisters about FOOD...the thing that makes everything turns from black to white...a frown to a smile...

"Maka hendaklah manusia itu memperlihatkan makanannya" [80:24]

generally.....despite many types of soil in this world...the word 'soil' still refers to the same soil that we step on everyday...the soil that corpses are buried in...the same soil that plants are planted everywhere in this world for the FOOD of human beings..

imagine...the same soil and water produce different types of plants and trees....some of which differ in colour (red, yellow, orange, purple!)...in size (watermelon, grapes, grains, sesame seed!)...in shape (pineapple, sugar cane, durian, banana)...in the use of parts (roselle flower to make concentrated juice, pandan leave for aroma, coconut water inside coconut shell for thirst quenching, external seed which can be eaten!)...and believe me...there are a lot more to be explored and thought of..........who made those...???...subhanAllah...


Sekadar hiasan

"Kemudian Kami tumbuhkan (dengan air hujan itu) berjenis-jenis aneka macam tumbuh-tumbuhan. Makanlah dan gembalakanlah haiwan-haiwanmu. Sungguh pada yang demikian itu terdapat tanda-tanda (kebesaran Allah) bagi orang yang berakal" [20:53-54]

another thing that one should ponder is how a spoonful of nasi lemak for breakfast is...there?....did it come from a blink of an eye? or snap between your fingers?.....how a slice of cake is made?......

well...lets just take one simple kuih for an example.....CURRYPUFF or known as KARIPAP in Malay..(nyum nyum)...which only cost you approximately from RM0.40 to RM1...?
BUT...have you ever thought of...how its made...?....well...here goes some of the ingrediants...and the INGREDIANTS...


Sekadar hiasan

CURRYPUFF RECIPE:-
a. crust
- flour =>supermarket=>flour milling factory=>wheat field(where eh)=>farmers plant from seed=>GODs will!
- butter=>supermarket=>butter making factory=>milk=>milk pasteurizing factory=>cows field(which cows..and who extract it from the cows...emm)=>cows eat grass=>grass planted in soil=>GODs will!
- salt=>from sea?=>who made sea salty?=>GODs will
- water=>who made rain?who moves clouds from one place to another?=>GODs will!
b. filling
- potatoes=>supermarket=>potato planting field=>planted in soil=>who made it grow?GODs will!
- curry powder=>blend of spices...and curry leaves=>curry powder factory=>various crop planting fields=>again!GOD's will!
- chicken/meat....needless to say.....we can now determine by ourselves what the end would be isnt it?
- onions..............
- garlic.........................
- salt..........
- sugar...........


Salt factory - Sekadar hiasan

again and again...it would come back to THE CREATOR of this world...and without His will....we could not even get to eat one spoonful of rice....appreciate what we have....waste not a little..and put shukr(content and thankful to GOD) in our hearts...anything...anywhere....anytime...

"Dan suatu tanda (kebesaran Allah) bagi mereka adalah Bumi yang mati. Kami hidupkan Bumi itu dan Kami keluarkan darinya biji-bijian, maka dari (biji-bijian) itu mereka makan. Dan Kami jadikan padanya di Bumi itu kebun-kebun kurma dan anggur dan Kami pancarkan padanya beberapa mata air, agar mereka dapat makan dari buahnya, dan dari hasil usaha tangan mereka. Maka mengapa mereka tidak bersyukur?" [36:33-35]

thank you Allah...may you let us be among those who are thankful to every single ni'mat you have granted us with....

28 March 2010

pengalaman BEST ketika mengandung..!

salam.....jums senyum byk222 hari ni...n jangan lupe sertakan niat ikut sunnah..(dpt pahala FREE! disamping hati yang gumbira)

Sekadar hiasan

i just wanna share some wonderful...unpredictable situations in the months of pregnancy! well..alhamdulillah i guess the good values are still there in each and everyone of us...its just that people dont dare to show off or either the pleads of syaitan makes the good inner part just seems like its not there...

one incident which i can still remember was when hubby and i went to a 'pasar malam' somewhere in selayang....we wanted to buy a 'murtabak' which cost rm2 each and the promotion is that 3 makes rm5...as we only wanted to buy one piece and another sister (who happened to be just beside us) wanted to buy 2 pieces, we decided to share...but as quick as a lightning...she just gave rm5 to the shop owner and refused to take our money saying that its 'rezeki anak dalam perut'....i was so touched....to whoever you are my ukhti.....jazakillahu khairan katheera...may Allah let us meet again one day if its not this world...in the hereafter insyaAllah...


Sekadar hiasan

another incident happened at pasar borong selangor...where i tried to find 'keledek' merah to make 'mee udang'.......and as i only took one medium size 'keledek'....the owner told me to take it for free...ahamdulillah...once again....rezeki Allah yang tak disangka-sangka....

"...Barangsiapa bertaqwa kepada Allah, nescaya Dia akan membukakan jalan keluar baginya dan Dia memberikannya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangka..."[65:2-3]

emmm....i am not sure of my crave towards durian is due to pregnancy or is it me myself a durian fanatic...so there was this one time...i was searching for CIMB bank near taman sri serdang but found a durian selling hut instead....it was almost 5pm and there was only a balance of 15-20 medium size durians left...some of which have been cut opened and some have been over-riped...i just couldnt stand not eating this durian (nafsu-nafsu!) and that i parked my car and went towards the stall....one lady bought like 2 plastic bags full of durian....like 9 pieces....and just before i arrived, a couple of makcik and pakcik came to look at the durians...i thought to myself...if it was just not rezeki for the day, it would be just fine...so i just stood there...shutting my mouth up....waiting for the couple to finish choosing their durian.....but somehow...the pakcik told the shop owner to divide the good durians between both of us....i said "its ok pakcik"...but he said..."tak pe...awak mengandung tu"...i smiled and said to myself..alhamdulillah...dapat jugak merasa durian before delivering....the durian should be sold 3 pieces for rm10 but once he divided the durians....i got 5 pieces for my portion.....mix of over riped durian and still OK durian...and i got to cook serawa/kuah durian (over-ripe and hardened)...eat with pulut..or bread sometimes...and a tupperware of durians which I stored inside the freezer to be eaten once in while....emmm.... :) thank you Allah...


Sekadar hiasan

there was another time where i was holding so many things at Jusco and had to queue up at the cashier counter just to pay for 2 pieces of paper...a lady asked me.."tak ambil trolley ke...kesian awak bawak banyak barang..bawak perut lagi"...and i said and smiles at her..."its OK.."...and then...she went and took for me basket asking me to put all the things in the basket...i was touched again....saying to myself.....semoga Allah sentiasa memberi balasan yang setimpal dengan keprihatinan akak.....


Sekadar hiasan

banyak lagi unexpected incidents happened during this 9 months of pregnancy...which i cannot recall at this moment....

kadang-kadang kita tak sangka kan...benda yang kecik can make a big impact in someones life....kalau la orang-orang yang i mentioned kat atas nie Allah destined for them to read this writng one day...from deep down in my heart.....jazakumullahu khairan katheera....may Allah gives thousands of good returns to all of you.....as for a lesson for me and you.....we should always find oppurtunities to touch peoples' heart at any time and place and believe that Allah is the only Rezeki giver.....

"Allah melapangkan rezeki bagi siapa yang Dia kehendaki dan membatasi (bagi siapa yang Dia kehendaki)..." [13:26]

Allahua'lam... :)